Szép kis SUV: leteszteltük a Peugeot 2008-at

A kérdésre, miszerint kellenek-e a világnak ilyen kis SUV-ok, a vásárlók egyöntetű igennel felelnek.
Szép kis SUV: leteszteltük a Peugeot 2008-at

Tekintsük tehát annak a Peugeot-ot, ami valójában: egy SUV-nak, ami 4.30 méteres hosszúságával elegendő helyet szolgáltat egy kis család számára. A csomagtartó 405 literes kapacitását jól kihasználhatjuk: hátul ketten kényelmesen, de végszükség esetén akár hárman is elférnek. A fejünk fölött elegendő tér marad, ám a lábunk már könnyen beleütközik az ajtóba vagy a középső konzolba, amikor az egymás mellett fekvő pedálokat nyomogatjuk.

A belső tér minőséget képvisel: a műanyagok, gumírozott felületek, króm- és alumíniumelemek tökéletesen illeszkednek és mutatósak is. Semmi sem recseg, nem is tűnik üregesnek. Ami azonban a Peugeot futurisztikus “i-Cockpitjét” illeti, nem mindenkinek jön majd be a mélyre süllyesztett kormánykerék és a fölötte elhelyezkedő eszközök. Kénytelenek vagyunk kis időt azzal tölteni, hogy az ülésmagasságot a kormányéhoz igazítjuk.

Ideális megoldás, hogy amennyiben autónkban van automatika, a parkolósegédet egyetlen gombbal tudjuk aktiválni. Az már kevésbé célravezető, hogy a klímaberendezés irányítását is a digitális infotainment platformjába ágyazták: hogy a hőmérsékletet beállítsuk, egy almenübe kell navigálnunk.

A nagy forradalom az új Peugeot SUV esetében mégis az, amit a gyártó multi-energiának nevez. Az elektromotor egy teljesen normális variációként mutatkozik be a benzin- illetve dízelmotorok mellett. Az egyetlen korlátja, hogy a csomagtartó alatti tárolórekeszt ebben a verzióban kiiktatták. Az 50 kWh-s akksi hatótávolsága 310 kilométer, ami a mindennapos használathoz bőven elegendő.

A 136 lóerős e-motor nagy terjedelme főleg az utazási programok használatakor mutatkozik meg. Eco-módban az autó nehézkesen mozog, míg sportmódban a kerekek szinte fékezhetetlenek. Ezen kívül azonban az elektromos 2008-as is épp úgy halad, mint benzines társa: jól uralhatóan, kellemesen, agilisan, és soha sem keményen. Autónk feszes, stabil és még az éles kanyarokat is magabiztosan veszi be. A vezérlés adhatna valamivel több visszajelzést, könnyedségével azonban jól passzol a Peugeot-hoz.

A nagyobbik, 155 lóerős és 1,2 literes kapacitású benzinmotoros autó nyolcfokozatú automatikával érkezik, a vidéki utakon produkált, 7 literes fogyasztása azonban valamelyest magasnak minősül. A 130 lóerős dízelnél ugyanez az érték 5,5 liter körül alakul. Néhány kilométer után már érzékeljük, lassú haladás során ez nem fér meg jól a nyolcfokozatú automatikával.

Összességében mégis úgy érezzük, a 155 lóerő már nagyobb teljesítmény, mint amire az autónak szüksége lenne, a borsos felárról már nem is beszélve. Autónkból teljességgel lecsupaszított verziót nem is találunk, legolcsóbb az “Active” 7 és félmillió forintért - ennyiért már LED fényszórókat, parkolási asszisztenciát, fény- és esőérzékelőt, audio- és klímaberendezést is kapunk. Ami az elektromos változatot illeti, 12 millió 200 ezer forinttól juthatunk hozzá.

A Peugeot 2008 nem jobb kisautó, mint a 208-as volt. Ám olyan alternatíva a Golf-osztályra, ami árában és helykínálatában is előnyösebb lehet. Aki pedig kevésbé excentrikus dizájnra vágyik, mint amit a franciák kínálnak, az kivárhatja az idén bemutatkozó, legfrissebb Opel Mokkát, a két autó technológiája ugyanis jóformán megegyezik.

Kapcsolódó cikkek

Nem kötelező a tető a csomagtartóra: leteszteltük a Cooper S Clubman-t

Nem kötelező a tető a csomagtartóra: leteszteltük a Cooper S Clubman-t

Nem a használati érték számít, hanem a megszokottól eltérő élmény

Leteszteltük az utolsó igazi Opel Astrát

Leteszteltük az utolsó igazi Opel Astrát

A kompaktklasszikus aktuális kombiverziója

Golf osztály extra csomagtérrel: leteszteltük a Hyundai i30 fastbacket

Golf osztály extra csomagtérrel: leteszteltük a Hyundai i30 fastbacket

A magasra nyíló hátsó ajtónak köszönhetően igazi egzotikum a maga nemében.