Kisebb tér, azonos teljesítmény: leteszteltük az Audi E-Tron Sportbacket

Az Audinál a “sportback” név nem takar semmi igazán megfoghatót: találunk nagy csomagtartós (A5) és kis csomagtartós (Q3) verziót is belőle.
Leteszteltük az Audi E-Tron Sportbacket

Csak annyi konkrét, hogy a sportback itt olyasmit jelent, amit másutt a SUV-Coupé: egy masszív testű és lapos tetejű autót. Ez hasznosnak épp nem hasznos, hiszen a dizájn miatt helyet veszítünk vele.

Ám a fíling sokszor felülírja a funkciót, főleg, ha a autóvásárlásról van szó. Az Audi elektromos SUV-jával, az E-Tronnal párhuzamosan most megjelent a csinosított, sportback verzió is. Technikailag ugyanarról az autóról beszélünk, ám az optikai különbség óriási. És nem csupán az új tető feláras, az Audi még jó pár technikai extrával látja el ezeket az autókat.

Ami a hosszukat és szélességüket illeti, semmi különbség a két modell között - leszámítva, hogy a szebbik tető egy jó centiméterrel alacsonyabban ül, mint a régebbi típus esetében.

Cserébe hátul viszont a tér szűkösebb, a csomagtartó kapacitása is 45-70 litert csökkent az eredetihez képest. Hogy ez zavaró-e? Egy mosógép szállításakor biztosan, az átlagos cuccok még beférnek.

Finomhangolt, de nem túl sportos

Az irányítófelületet változás nélkül vette át az E-Tron: széles középső konzol, összesen három képernyő és számos érintésre elérhető szolgáltatás.

A hátsó tükröket kamerák és monitorok helyettesítik. A hétköznapokban nem csak, hogy haszontalanok, még veszélyforrást is jelenthetnek, mert a hagyományos tükröknél lejjebb helyezkednek el, így alacsonyabbra kell nézegetnünk a hektikus manőverek során.

A futómű kapcsolata az úttal kifinomult: a sofőr pontosan érzékeli, ami a gumik alatt történik. Ehhez precíz vezérlés társul. Sportprogramban azonban az autó kissé szükségtelen keménységgel áll ellen az irányításnak.

Az E-Tront hajtó két elektromotor összesítve 300 kW, azaz 408 lóerős teljesítményt nyújt. Ez elég az erőteljes sprinthez, ám 200 kilométer/órás sebességgel nem káprázatos teljesítmény. Az E-tron csak 446 kilométer után igényli a töltést. Így 35 kilométerrel tovább bírja, mint a tesója - ez azonban csak az akksi jobb kihasználtságának köszönhető.

Objektíve ez marad az autó egyetlen előnye az elődjével szemben, aminél azonos területen kevesebb helyet kínál. Ráadásul a 230 kW-s teljesítményű alapmodell induló ára is 28 millió 400 ezer forint.

Kapcsolódó cikkek

Egy sportos dízel-kombi: leteszteltük a Audi A6-ost

Egy sportos dízel-kombi: leteszteltük a Audi A6-ost

A szolgáltatások tömkelege helyett alacsonyabb fogyasztást kapunk

Egy belevaló SUV: leteszteltük a Mercedes GLB 220d 4Matic-ot

Egy belevaló SUV: leteszteltük a Mercedes GLB 220d 4Matic-ot

Hét ülőhely, sok levegő és jó kilátás jellemzi.

Golf osztály extra csomagtérrel: leteszteltük a Hyundai i30 fastbacket

Golf osztály extra csomagtérrel: leteszteltük a Hyundai i30 fastbacket

A magasra nyíló hátsó ajtónak köszönhetően igazi egzotikum a maga nemében.